woensdag 4 februari 2009

Les 2

Les 2 Nederlands versus Frans

Beginsituatie
De kinderen kennen de algemene kenmerken van het impressionisme en kunnen deze ook herkennen.

Lesdoelen voor de leerlingen
Aan het eind van deze les zijn de kinderen in staat de verschillen tussen de Nederlandse impressionist Isaac Israëls en de Franse impressionist Monet benoemen en onderscheiden in hun werk.

Organisatie
De kinderen blijven in het lokaal. U kunt de kinderen tijdens de kern van deze les de mogelijkheid geven om in tweetallen te werken. Dit hangt van de klas af.
Materiaal- werkbladen ‘zoek de verschillen’- antwoordblad ‘zoek de verschillen’- informatie Israëls en Monet

Inleiding 10 minuten
Tijdens de inleiding van deze les vertelt u de kinderen iets meer over de Nederlandse impressionist Isaac Israëls en de Franse impressionist Monet. U vertelt iets over hun achtergrond en de typische kenmerken van deze impressionisten.Vervolgens vertelt u dat er ook een aantal verschillen tussen de Nederlandse en Franse impressionisten te benoemen zijn. De kinderen gaan dit eerst zelf uitzoeken.

Kern 30 minuten
In de kern van de les gaan de kinderen eerst zelf proberen uit te zoeken wat verschillen kunnen zijn tussen Nederlandse en Franse impressionisten. Zij doen dot aan de hand van het werkblad ‘zoek de verschillen’. Hierop staan twee schilderijen afgedrukt. De eerste afbeelding is een schilderij van de Nederlandse impressionist Isaac Israëls en de tweede afbeelding is een schilderij van de Franse impressionist Monet. De kinderen moeten zelf verschillen gaan zoeken en uiteindelijk proberen op te schrijven boven de afbeeldingen of het schilderij van een Nederlandse of Franse impressionist is.

Slot 10 minuten
Tenslotte kijkt u samen met de kinderen het werkblad na. U bespreekt de verschillende antwoorden van de kinderen. Wanneer u het eerst met de kinderen over hun antwoorden hebt gehad, bespreekt u de kenmerkende verschillen tussen de impressionisten. De kinderen mogen (naar eigen keuze) de werkbladen mee naar huis nemen.


Isaac IsraëlsIsaac is op 3 februari 1865 geboren in Amsterdam. Zijn vader was ook schilder, dus het zat in het bloed. Hij had de schilderambitie niet van een vreemde. Zijn moeder was niet zo van het schilderen. Zij hield zich liever bezig met de literatuur. Ook Isaac en zijn vader waren hier erg in geïnteresseerd. Al op jonge leeftijd kreeg de naam Isaac Israëls al een goede naam. De naam werd vaak genoemd onder de mensen en hij groeide uit tot een groot impressionist. Isaac heeft zijn leven door veel gereisd, naar zoal Londen, Engeland en Frankrijk.In 1894 is Isaac zijn moeder verloren en zo’n 17 jaar later moest hij ook verder leven zonder vader. Hij heeft zijn leven weer goed opgepakt en veel bekendheid gemaakt. Op 69-jarige leeftijd is Isaac Israëls verongelukt.

Oscar Claude MonetMonet is op 14 november 1840 geboren in Parijs. Hij woonde lang samen met zijn vader, moeder en broer. Monet had helemaal geen inspiratie van huis uit. Zijn ouders hadden een kruidenierszaak en waren helemaal niet met de schilderkunst bezig. Op 17 jarige leeftijd is Monet zijn moeder verloren. Zij tante heeft de plaats van zijn moeder ingenomen. Claude Monet heeft een aantal jaren in het leger gezeten, maar dat was toch niet wat hij wilde. Ook MOnet heeft zich als een groot impressionist weten te ontwikkelen, met in 1872 zijn eerste echte grote werk als impressionist: ‘Impressie, zonsopgang’. De laatste paar jaren van zijn leven heeft hij niet veel meer kunnen schilderen. Hij leed aan een oogziekte, waardoor hij alles niet zo goed meer kon zien. In 1925 is Oscar Claude monet op 85 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden.

Werkblad

Land: …………………………….. Land: ……………………………..














Schrijf hieronder enkele verschillen tussen de schilderijen op:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....…………………………………………………………………

Antwoorden
Verschillen:
Isaac Israëls:
- is meer op de werkelijke mens gericht- maakte veel gebruik van de wat sombere kleuren
- had eerst zijn twijfels over het schilderen
- had meer voorkeur voor het schilderen van personen

Oscar Claude Monet:
- schilderde veel in de natuur
- maakte veel gebruik van de kleuren groen en geel
- wist meteen dat schilderen het einde was
- Schilderde veel natuurverschijnselen en natuurlijke omgevingen

Geen opmerkingen: